Операцията по презареждането на сателит в околоземна орбита е изключително трудна и сега Китай е една от шепата страни, които знаят как точно се прави това, съобщава Engadget.

Китайската система Tianyuan-1 успя да извърши това с поне един сателит, макар че от типични съображения за сигурност властите в Пекин не дават повече подробности и не уточняват как точно е протекла операцията с изключение на това, че я сравняват с начина, по който се презареждат самолетите във въздуха. Резултатите обаче са ясни - презареждането позволява на сателита да остане в орбита по-дълго или да бъдат извършени различни промени и настройки по него, които иначе биха били непрактични.

С развитието на роботизираните кораби специалистите прогнозират, че до десетилетие системите за презареждане ще станат ненужни, но в близко бъдеще това е единственият начин да се удължи животът на изведените в околоземна орбита сателити. Ако държава успее да задържи свой сателит в орбита дори само за година или две над предвиденото, това ще спести огромна сума пари, нужна за повторното извеждане на друг сателит. Освен това, като биват поддържани активни, сателитите не се вливат и в без това опасно високото количество от космически боклук, който кръжи около планетата ни.

Виж още: Отгледаните на Марс зеленчуци са годни за консумация

Тагове: