След като парализира големите градове по земята, трафикът заплашва и околоземната орбита. Сателит на Европейската космическа агенция ESA трябваше да извърши маневра в последния момент, за да избегне сблъсък със сателита на SpaceX. Експертите на ESA са преценили, че има вероятност от 1 на 1000 за сблъсък между двата сателита, което е доста малко, но Агенцията не иска да рискува.

По-интересното обаче е, че ESA е уведомила незабавно компанията на Илон Мъск, но тя е отговорила, че не планира да вземе никакви мерки. Специалистите на SpaceX имат система за автоматично избягване на сблъсъци, но в случая тя не е била използвана и не се знае защо. Вместо това инженерите на ESA извършили тяхната маневра ръчно, което е много рядко в практиката.

Сателитът на ESA се намирал в тази зона от околоземната орбита цели 9 месеца преди този на SpaceX. Не съществуват обаче закони за космическия трафик и това, кои зони могат да заемат сателитите. Инцидентът очевидно подчертава нуждата от по-добра организация на космическия трафик.

„Не сме ядосани, че те не пожелаха да се преместят, но се притесняваме колко често може да се случва това. За момента няма правила за такива ситуации и всичко е въпрос на добра воля“, казва ESA, която планира да използва изкуствен интелект, който да премества сателитите извън опасност.

Виж още: Електрическата детска количка на Bosch ще ви отличи сред другите родители

Тагове: