Космическият самолет X-37B на ВВС на САЩ обикаля около Земята от 7 септември 2017 г. и счупи предишния си рекорд от 717 дни, 20 часа и 42 минути полет. Макар да се знае малко за класифицирания X-37B, е известно, че той е в състояние да остане в експлоатация толкова дълги периоди от време благодарение отчасти на слънчевите си панели и липсата на човешки екипаж.

ВВС започнаха да тестват космическия самолет през 2010 г. с първата мисия "Орбитално изпитателно превозно средство" (Orbital Test Vehicle или OTV), която продължи 224 дни. Всяка следваща мисия продължи с приблизително 200 дни по-дълго от предишния полет, така че настоящата мисия OTV-5 може да остане в орбита още няколко месеца.

X-37B е проектиран да носи експериментални полезни товари от сензори - като високотехнологични камери от различни видове, електронни сензори и наземни радари. Способността му лесно да се приземява означава, че корабът може хипотетично да изведе шпионски спътник в орбита за период на тестване, след което безопасно да го върне на Земята за всякакви корекции.

Мисиите OTV са класифицирани, така че официалните описания на това, което корабът прави там, са неясни. Според информационния лист на публичната мисия на кораба "Основните цели на X-37B са двустранни; 1) технологии за космически кораби за многократна употреба за бъдещето на Америка в космическите изследвания и 2) експлоатационни експерименти, които могат да бъдат върнати и разгледани на Земята". Също така има слухове, че проектът е тест за задвижване с ефекта на Хол, който използва йони за създаване на тяга.

Виж още: NASA активира атомен часовник, който ще помогне за мисиите до Марс

Тагове: