Космонавтите, изпълняващи полети до далечни дестинации като Марс, са в риск от дълготрайни мозъчни увреждания и деменция, причинени от радиацията в космическите лъчи, твърди ново проучване. Резултатите от него представляват доста отрезвяващ поглед върху космическите амбиции на NASA и частните компании, пише The Register.

Според учените от Университета на Калифорния проведените в лабораторни условия опити с мишки водят до появата на феномен, който те наричат "космически мозък". За да се симулира враждебната космическа среда, гризачите са били изложени на бомбардировка от йонизиран кислород и титаниеви атоми. Цели шест месеца след облъчването им мозъците на мишките били с високи нива на увреждане, възпаление и разрушени неврони.

Симптомите на деменция се проявили постепенно, но учените са сигурни, че при едно дълго пътуване категорично ще има време за развитие на познавателни проблеми.

"Тези резултати не звучат добре за космонавти, изправени пред пътуване до Марс и обратно, което може да трае две до три години", коментира проф. Чарлс Лимоли.

Виж още: Пределът на човешкото дълголетие може да е достигнат

Тагове: