Шефът на SpaceX Илон Мъск планира да постави началото на марсианска колония през следващото десетилетие, но друга компания се закани, че ще бъде първата, която ще отведе хора до Червената планета.

И Мъск има основания да се притеснява за тази нова надпревара, тъй като конкурентът не е кой да е, а авиогигантът Boeing.

Според изпълнителния директор на базираната в Сиатъл, щата Вашингтон, компания, Boeing възнамерява да се насочи именно към космическите пътувания.

"Убеден съм, че първият човек, който ще стъпи на Марс, ще пристигне там на ракета на Boeing", категоричен е Денис Мюленбърг.

Неговата компания се занимава с космически разработки от десетилетия и е един от основните партньори на NASA. Именно Boeing построи първата част от ракетата Saturn V, която отведе космонавтите до Луната, а след това работи по космическите совалки на САЩ и по Международната космическа станция. В момента компанията разработва т.нар. Space Launch System - огромната ракета, която NASA ще ползва за своята мисия до Марс, завършва The Verge.

Виж още: NASA демонстрира как работи нейният нов марсоход, наречен RASSOR

Тагове: