Квантовото криптиране е теоретична мечта за специалистите по сигурност, тъй като в такъв случай не можеш дори да разгледаш информацията, без да я промениш и съответно да се издадеш. За момента обаче този метод е значително по-бавен от конвенционалния, което го прави неприложим за гласови обаждания или стрийминг на видео, пише Engadget.

Американски учени успяха да разработят квантова криптираща система и ключ, които обещават да бъдат от пет до десет пъти по-бързи от съществуващия модел. Това ще бъде горе-долу сравнимо с конвенционалното криптиране.

Трикът в случая е да се побере повече информация във всеки фотон. Обикновено с помощта на лазер може да се кодира само един бит информация на фотон, но сега учените са успели да увеличат обема до два бита.

Преди да стане широко използвано, това криптиране ще трябва да преодолее някои практични пречки като факта, че за момента устройството за предаване и получаване на криптирания сигнал е с размерите на компютър. Въпреки това обаче учените се надяват, че ще дойде момент, когато всеки ще може да проведе гласов разговор, който и най-напористият шпионин няма да подслуша.