Капсулата Dragon на SpaceX с четиримата частни астронавти от мисията Polaris Dawn стартира от космическия център „Кенеди“ във Флорида в ранните часове на 10 септември след няколкоседмично забавяне. По план мисията трябваше да излети в края на август, но беше отложена първо поради технически проблеми, а след това и заради лошите метеорологични условия, прогнозирани за завръщането на екипажа. На борда са Джаред Айзъкман - милиардерът, финансирал мисията, пенсионираният подполковник от ВВС Скот „Кид“ Поти и инженерите от SpaceX Сара Гилис и Анна Менон. По време на петдневния полет те ще направят няколко първи опита, включително първото в историята комерсиално излизане в открития Космос.

Този опит ще отбележи и първото излизане в открития Космос от капсулата Dragon. Сред другите цели на Polaris Dawn е да изпрати екипажа си по-далеч, отколкото някой е пътувал от времето на програмата „Аполо“, като целта е да се достигне височина от около 1500 километра от Земята. Пътуването ще отведе капсулата и екипажа за кратко в радиационния пояс на Ван Алън.

Polaris Dawn ще бъде първата от три мисии за полети на хора в Космоса по програмата Polaris на Айзъкман. Екипажът ѝ ще подложи на най-важното изпитание новия скафандър на SpaceX за извънгабаритна дейност, тъй като всички ще го носят за защита от космическия вакуум, когато вратите на Dragon се отворят за излизане в открития Космос. Космическата разходка ще се проведе на елиптична орбита на около 700 километра над земната повърхност, а двама членове на екипажа ще напуснат капсулата.

Снимка: Unsplash/SpaceX

Виж още: EISA 2024-2025: Ето кои са най-добрите технологични продукти за годината