Най-модерният космически термометър в света развълнува учените, когато за първи път заработи.

Първите снимки на сателита HOTSAT-1, публикувани в началото на октомври, разкриха в безпрецедентни детайли как се променят температурите на повърхността на Земята. Камерата на сателита е толкова чувствителна, че може да проследи дори влакове от Космоса по техните топлинни следи. Но сега, само броени месеци след изстрелването му от базата на космическите сили Ванденберг в Калифорния, експерименталният космически апарат е извън строя.

SatVu, производителят и операторът на HOTSAT-1, обяви в петък, 15 декември, че космическият апарат е претърпял "аномалия, която се очаква да повлияе на текущите операции".

В изявлението, изпратено по електронната поща, не се уточнява естеството на аномалията, но Би Би Си посочва в свой репортаж, че засегнатата система е ценната термокамера на HOTSAT-1, която е спряла да работи "по-рано тази седмица". Според Би Би Си инженерите на SatVu все още са в контакт с космическия апарат, но не очакват да възстановят работата му.

Базираната в Лондон компания SatVu заяви, че в момента работи с британския производител на малки сателити Surrey Satellite Technology Ltd, който е построил HOTSAT-1, за да оцени проблема.

Компанията публикува първите изображения, заснети от космическия апарат с размери 3.3 на 3.3 на 3.3 фута (1 на 1 на 1 метър) в началото на октомври, изпълнявайки обещанието си да предостави най-подробен поглед върху разпределението на топлината на повърхността на Земята. Иновативната камера на HOTSAT-1, способна да разрешава детайли с размер едва 3.5 м (11 фута), позволи на учените да визуализират топлинното въздействие на градските паркинги върху околните сгради или охлаждащото влияние на пристанищата и морските пристанища. Камерата също така даде представа за поведението на горските пожари и в една особено зашеметяваща последователност засне топлинния отпечатък на влак, движещ се по главна железопътна линия в Чикаго.

Едно от основните предимства на SatVu е да картографира начина, по който топлината изтича от сградите, и да даде възможност на градските проектанти да направят подобрения, които могат да доведат до по-добра енергийна ефективност и намаляване на въглеродния отпечатък.

Благодарение на комбинацията от бавен затвор и технология за прецизно насочване HOTSAT-1 успя да надмине всички съществуващи сателити за мониторинг на температурата, включително тези, построени от водещи световни космически агенции като НАСА или Европейската космическа агенция.

Преждевременният край на HOTSAT-1 обаче не е краят за SatVu. Сателитът е застрахован и компанията планира да изстреля негов заместник още през 2025 г.

"Разполагаме с достатъчно финансови средства, които да ни помогнат да достигнем до следващия сателит и след това", казва в изявлението Антъни Бейкър, главен изпълнителен директор и съосновател на SatVu. "Наученото от тази мисия е безпрецедентно. Въоръжени сме с достатъчно данни, за да разработим невероятни продукти, които ще бъдат неразделна част от формирането на бъдещото ни търговско предлагане."

Компанията SatVu, която досега е получила финансиране от рисков капитал в размер на 30.5 млн. британски лири (37.1 млн. долара), планира в крайна сметка да управлява съзвездие от осем до десет сателита за наблюдение на температурата, което ще позволи на учени, градостроители и други страни да наблюдават в детайли как температурите на Земята се променят всеки ден.

Компанията заяви, че изображенията, предоставени от HOTSAT-1 след изстрелването му, "демонстрират потенциала на тази технология да действа като нов "слой данни" за визуализиране на земната повърхност, разширявайки разбирането ни за околната среда и явленията, свързани с топлината".

Снимка: Unsplash/SatVu's HOTSAT-1

Виж още: Сайтовете с еротично съдържание вече ще изискват доказателство за пълнолетие