Американската космическа агенция NASA проведе успешна демонстрация по използването на ново "зелено гориво", разработвано съвместно с Националната космическа администрация на Швеция.

Новият материал е достатъчно мощен, за да изстреля сателит, но е много по-стабилен от други подобни горива. На външен вид горивото има приятен зеленикав оттенък и миризма на препарат за почистване на стъкла.

Техническото наименование на горивото е LMP-103S, а тестът с него бе проведен на полигон на NASA в щата Вирджиния. Според инженера от NASA Хенри Мълкий, който е ръководител на изпитанието, това е първата подобна демонстрация, проведена в Съединените щати. Целта на тестовете е да се определи дали новото гориво е не само по-екологично, но и дали се представя по-добре. Експертите се надяват, че LMP-103S ще се окаже и по-безопасен от използвания хидразин - конвенционален препарат, който обаче е толкова токсичен, че с него трябва да се работи само с предпазно облекло. Според Мълкий новото гориво е значително по-малко опасно и около него трябва да се стои само със защитни очила.

До момента шведската агенция е захранила с това гориво над 70 двигателя и е разбираемо, че NASA също иска да се включи в използването му. Американците работят и по собствено зелено гориво, което ще бъде тествано до края на годината.

NASA има и други задачи - тя трябва да избира между Марс и Луната като дългосрочна цел на мисиите си.

Тагове: