NASA не може да си позволи да работи едновременно за колонизирането на Марс, ако в същото време продължава мисиите си до Луната - това е заключението на експертен панел, който е бил изслушан от Комисията по космически дела на американския Сенат.

"Днес бъдещето на космическата програма на NASA изобщо не е ясно", казва Том Йънг, бивш ръководител на Центъра за космически полети "Годард" към американската агенция.

"Дебатът за това, дали трябва да отидем най-напред до Марс или до Луната, продължава и е очевидно, че на този етап не можем да постигнем и двете. Необходимо е да съсредоточим вниманието, ресурсите и възможностите си само върху едната опция", предупреждава той.

Изказването идва в момент, в който агенцията активно промотира своята програма "Пътуване до Марс", която предвижда, че до 2030 г. човешки крак трябва да стъпи на Червената планета. Според показанията на експертите обаче за това е необходимо не само да се преодолеят различни технически и финансови препятствия, но и да се създаде солиден и подробен план за действие.

"При сегашното финансово състояние няма добър път до Марс", счита Джон Сомерер, бивш директор на Космическия департамент в университета "Джонс Хопкинс". Той заключава, че първото кацане на хора на Марс може да стане до 40 години при общ разход от половин трилион долара.

"Така както не е препоръчително да тръгнете да обикаляте страната само с дребни пари в джоба, така при сегашните разходи никога няма да стигнем до Марс и може би е по-добре да спрем да говорим за това", предупреждава той.

Ако това е така, то извличането на ресурси от астероиди може да бъде по-разумен и постижим проект.

Тагове: