NASA и Европейската космическа агенция подписаха съвместен проект, чиято цел е да събере проби от почвата на Марс и те да бъдат върнати успешно на Земята. Мисията е роботизирана и в съвсем начален етап. Това е просто първата крачка, след което предстои да се проучи въпросната идея, за да се вземе информирано решение да си заслужава да се пристъпи към финансиране на проекта.

Проектът Mars Sample Return (MSR) беше обявен вчера на конференция в Берлин.

Той ще позволи на учените да получат отговори на най-важните въпроси, свързани с еволюцията на Марс, най-важният от които е дали там е имало живот.

Участниците във форума подчертаха, че засега възможностите за изследване на червената планета се изчерпват с възможностите на апаратите, изпратени на Марс, и достигащите до Земята марсиански метеорити.

Следващият етап трябва да бъде безпилотната мисия, при която роботизиран апарат ще се спусне на Марс и ще вземе проби от минерали, след което ще ги изпрати на Земята с възвращаема капсула.

Планът е амбициозен и с много променливи, но имайки предвид, че хора скоро няма да кацнат на Червената планета, и това е добър начин да я изследваме.

Тагове: