Новата капсула "Орион" на космическата агенция на САЩ NASA ще има над сто 3D-принтирани части, разработени от военния гигант Lockheed Martin. В проекта помагат още експертите по 3D принтиране Stratasys и инженерната фирма BADT. Всички тези елементи ще бъдат изработени от напълно нови материали, създадени специално за да издържат на тежките условия на открития Космос.

“В Космоса например в материалите се натрупва електрически заряд. Ако той предизвика шок в електрониката на космическия кораб, това може да причини значителни щети”, обяснява Скот Севчик от Stratasys.

Засега все още не се знае кога ще бъде следващият тест на "Орион", но компаниите се надяват, че ще могат да приложат онова, което научат от него, в други космически начинания като строенето на сателити и роботи.

Многофункционалният пилотируем космически кораб "Орион" е разработка на NASA, която се движи паралелно с програмата за нова тежка ракета на американската агенция - Space Launch System. Космическият кораб "Орион" ще може да превозва от двама до четирима астронавти. Първоначално стартира като компонент на програмата Constelatrion на NASA, но администрацията на Барак Обама я закрива, като редефинира "Орион" и мисиите, за които се предвижда да бъде използван. На 31 август 2006 г. NASА подписа договор с компанията Lockheed Martin да развие дизайна на космическия кораб и да го произвежда.

При първия си полет Орион достига височина от 5800 километра, а при повторното си навлизане в земната атмосфера развива скорост 8900 м/с.

Тагове: