Кое е най-голямото нещо, което някога сте губили? Може би яке или куфар? А може би нещо много по-голямо като кола?

Каквото и да е то, едва ли ще е толкова голямо, колкото астероидът, който НАСА загуби през 2007 г. Да, те загубиха цял астероид. В интерес на истината обаче Kосмосът е много, много голям и те трябва да следят много неща там. Въпросният астероид е астероидът 2007 FT3, който е забелязан за първи път през 2007 г., след което бързо изчезва.

Сега обаче се прогнозира, че има вероятност астероидът да удари Земята. Макар че астероидът не е достатъчно голям, за да предизвика изчезване на планетата в резултат на удара си, той със сигурност е достатъчно голям, за да нанесе големи щети на един континент.

Ако наистина удари Земята, той би могъл да освободи енергията на около 2.6 милиарда тона тротил. Това е около 2600 мегатона тротил, или около 48 пъти мощта на "Цар бомба" - най-голямата ядрена бойна глава, взривявана някога. Това все още е по-малко от взривната сила на всяко съществуващо ядрено оръжие, която се оценява на около 4000 мегатона. Така че това е известно успокоение.

Потенциалният удар е предвиден за 5 октомври 2024 г. Все пак вероятно не е нужно да отменяте плановете си за Хелоуин, тъй като вероятността за удар е изключително голяма. Всъщност тя е едно на 11 милиона.

Макар че това е по-малко от спечелването на лотарията, а хората наистина печелят от лотарията, вероятно си струва да се помни, че доста хора играят лотария, така че шансът някой да спечели е по-голям. И ако датата 5 октомври звучи много конкретно, ударът може да се случи и в рамките на периода между 2024 и 2116 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Размерите на iPhone ще се променят догодина: какво трябва да знаем

Тагове: