Генерирането на енергия от океанските вълни не е съвсем нова идея. Мнозина са се опитвали да превърнат движението на вълните във възобновяема форма на енергия с различна степен на успех. От една страна, условията трябва да са подходящи за събиране на значителни количества енергия.

Но австралийската компания Wave Swell Energy (WSE) твърди, че разполага с най-доброто решение със своя прототип UniWave 200: транспортируема морска платформа, способна да генерира 200 киловата енергия, използвайки изкуствена „сонда“ – и вече е пусната в действие, захранвайки домове.

„Това наистина е първият проект, който успешно генерира електричество за клиент, и това доказва, че океанската енергия може да работи“, казва Стефани Торнтън от Australian Ocean Energy Group пред ABC News.

Генераторът работи, като създава изкуствена дупка в това, което се нарича осцилиращ воден стълб.

С прости думи, океанските вълни се движат в бетонна камера и естествено се избутват нагоре, докато камерата се запълва, преди да се отдалечат. След това това движение принуждава въздуха да влезе в турбина, която генерира енергия. Това, което прави дизайна уникален, твърди компанията, е, че турбината е еднопосочна, което опростява дизайна, намалява разходите и генерира повече мощност в процеса.

Миналата година системата UniWave 200 беше инсталирана на остров Кинг, малък остров край бреговете на Южна Австралия, където успя да доставя постоянно захранване на микромрежата на острова в продължение на 12 месеца.

„Резултатите изпълниха и на моменти надхвърлиха нашите очаквания“, казва главният изпълнителен директор на WSE Пол Гисън пред New Atlas. „Като пример, когато устройството генерира 40 киловата мощност при разумни вълнови условия, можете да екстраполирате количеството енергия да бъде от порядъка на един мегаватчас за период от 24 часа.“

Това означава, че теоретично може да захранва 200 домове при правилните условия. В момента дизайнът и мощността на платформата са сравнително малки, но компанията казва, че търговските единици могат да бъдат до пет пъти по-големи.

Ще помогне ли това на вълновата енергия да стане жизнеспособна форма на възобновяема енергия? Ще трябва да изчакаме и да видим, но това със сигурност е обещаваща стъпка в правилната посока.

Снимка: WSE

Виж още: 25-тонна китайска ракета потъна в Индийския океан