Космическият боклук е огромен проблем за решаване, но когато част от него се връща обратно на Земята, ситуацията става много по-различна. Няколко институции потвърдиха, че Long March 5B (CZ-5B) на Китайската народна република (КНР) е навлязъл отново над Индийския океан само преди няколко дни. Както е известно, въпросната ракета беше изстреляна на 24 юли 2022 г., носейки нов модул към изграждащата се китайска космическа станция Tiangong. За разлика от основните степени на повечето ракети, които се насочват към безопасно изхвърляне малко след изстрелването или се приземяват плавно за бъдеща повторна употреба, Long March 5B достигна орбита заедно с полезния си товар. И остана горе - като голямо, бързо движещо се парче космически боклук - докато атмосферното съпротивление не го събори по непредсказуем и неконтролиран начин. Основният проблем е, че не става въпрос за грешка и това е заложено в дизайна на Long March 5B. Според критиците, това е една “безразсъдна” стратегия, като се има предвид, че ракета с подобни размери не изгаря напълно при повторно влизане в земната атмосфера. Експерти от Центъра за орбитално повторно влизане и изследвания на отломки на The Aerospace Corporation са изчислили, че между 5,5 тона до 9,9 тона от 25-тонната ракета са оцелели и е възможно падащи ракетни късове да са причинили наранявания или щети на инфраструктурата. Според изявлението на китайските космически служители, този сценарий е крайно невероятен, защото тялото на ракетата е навлязло отново на 119,0 градуса източна дължина и 9,1 градуса северна ширина - място над открития океан, точно до брега на остров Палаван, който е част от Филипините.

 
Дарън Макнайт, старши технически сътрудник в базираната в Калифорния компания за проследяване LeoLabs коментира: „Това, което наистина трябваше да се случи, е, че трябваше да има малко гориво на борда, за да бъде това контролирано повторно влизане“. Мнението беше подкрепено и от администраторът на NASA Бил Нелсън. Той добавя: „Всички космически нации трябва да следват установените най-добри практики и да направят своята част, за да споделят този тип информация предварително, за да позволят надеждни прогнози за потенциален риск от удар с отломки, особено за тежкотоварни превозни средства, като Long March 5B, които носят значителен риск загуба на живот и имущество“.  
Това беше третото неконтролирано падане за основен етап на Long March 5B: през май 2020 г., парчета от тялото на ракетата се изсипаха обратно към Земята над Западна Африка, като някои от тях очевидно се удариха в земята в Кот д'Ивоар. Вторият полет на ракетата, през април 2021 г., издигна Tianhe, основният модул на космическата станция Tiangong. Това тяло на Long March 5B навлезе отново над Арабския полуостров около седмица след излитането, изхвърляйки отломки над Индийския океан. Long March 5B се очаква да изстреля третия и последен модул Tiangong тази есен и се очаква отново да се надигне вълна на недоволство. Това допълнително ще усложни без това изострените отношение на световните сили по отношение на космическите им планове.

Снимки:CNSA/YouTube

Виж още:Русия напуска Международната космическа станция след 2024 г.