Много големият телескоп (Very Large Telescope или VLT) е съоръжение, управлявано от Европейската южна обсерватория в пустинята Атакама, Чили. Скоро устройството ще бъде подобрено, за да има капацитета да надникне още по-добре в съседната ни звездна система Алфа Центавър в търсене на нови планети, пише The Verge.

Тя е най-ярката и най-близката до Слънцето звездна система в южното съзвездие Центавър и е четвърта по яркост на небосвода с видима звездна величина. Алфа Центавър се състои от три звезди и често е предмет на спекулации относно бъдещи космически пътешествия.

За финансирането на проекта Европейската южна обсерватория ще си партнира с програмата Breakthrough Initiatives, която руският милиардер Юри Милнер стартира през 2015 г. със задачата да търси живот във Вселената.

Огледалото на телескопа е с диаметър 2.6 метра и е свързано с огромен обектив с резолюция 268 мегапиксела, който позволява да се картографират бързо и в дълбочина големи зони на небето. VLT е най-продуктивният телескоп за астрономията, като единствено "Хъбъл" вади повече научни данни при опериране във видимата светлина.

Виж още: Това ледено убежище с формата на поничка може да е ключ за оцеляването на Марс

Тагове: