Тъй като на космонавтите на бъдещето вероятно ще се наложи да прекарват продължителни периоди на Марс, убежищата, в които ще се приютяват, ще трябва да бъдат добре изолирани от екстремните температури и космическата радиация навън. Едно от възможните решения е да се използват ресурси на място, за да се намалят разходите за багаж, но екип учени от NASA излезе с иновативно и ефикасно решение - The Mars Ice Home.

Триизмерно принтираната версия на убежището спечели първа награда на организирания от агенцията Centennial Challenge конкурс. Концепцията предлага голяма надуваема структура с формата на гигантска поничка, която е покрита със заледена водна обвивка. Постройката не само е доста лека, но и използва материали, които могат да се открият на самата планета. Освен това водата, която осигурява защита срещу космическите лъчи, може да се използва и за изработването на ракетно гориво за Mars Ascent Lander. Надуването на дома може да бъде извършено от роботи още докато космонавтите са на път, пише Engadget.

Като концепция The Mars Ice Home има и някои недостатъци. За изпълването на покритието с достатъчно вода директно от планетата ще трябват до 400 дни. Въпреки това идеята изглежда ефикасна и най-важното - постижима като първа крачка в изследването на Червената планета.

Виж още: Китай планира да покори Луната и Марс до 2020 г.

Тагове: