NASA предупреди, че гигантски астероид, по-голям от Айфеловата кула, ще се премине опасно близо до Земята след малко повече от седмица. Космическата скала с височина 1082 фута и дължина 492 фута се насочва към нас и трябва да мине покрай нашата планета на 11 декември.

NASA е насочила вниманието си към астероид 4660 Нерей поради факта, че той ще премине на 7.6 милиона км от Земята.

Това го поставя в категорията „потенциално опасен“.

Няма нужда обаче да се паникьосвате, тъй като не се очаква астероидът Нерей да удари Земята. Ако всичко върви добре, той трябва да ни подмине със скорост 20 700 км в час.

NASA очаква космическата скала да остане на около 10 пъти разстоянието между Земята и Луната от нас. Това може да изглежда доста далече, но е тъкмо обратното, когато става въпрос за близки до Земята астероиди. NASA смята всичко, което минава в рамките на около 7 милиона километра от Земята, за близък до Земята обект (NEO).

Хиляди NEO случаи се проследяват от учени, за да се види дали са на курс на сблъсък с нашата планета. Една малка промяна в техните траектории може да доведе до катастрофа за Земята.

Астероидът Нерей е забелязан за първи път през 1982 г. от астронома Елинор Хелин. Тогава астероидът е минавал доста често покрай Земята, така че NASA и японската космическа агенция JAXA дори са обмисляли да го „избутат“ от курса с космическия кораб Hayabusa.

Вместо това космическите агенции са се спрели на астероид 25143 Итокава като част от своя тест за двойно пренасочване на астероиди.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Водата на Земята може да произлиза от Слънцето

 

Тагове: