Колосална комета, може би най-голямата откривана някога, в този момент се движи с главоломна скорост някъде из нашата Слънчева система. За щастие изчислената ѝ траектория не заплашва Земята или друга планета. Със своите 100 километра диаметър (или дори повече) това е един малко по-необичаен посетител на Слънчевата ни система.

Астрономи наскоро съобщиха за съществуването на масата от скали, лед и звезден прах. Тя е кръстена Бернардинели-Бернстайн на своите откриватели (Педро Бернардинели и Гари Бернстайн). Интересното е, че съществуването ѝ бива отчетено за първи път през 2014 (първоначалното ѝ име е 2014 UN271), но са нужни години, за да бъде установено какво представлява наблюдаваният обект. След като вече знаем повече за нея, учените са убедени, че тя идва от място, наречено Облак на Оорт – сфера от древни, покрити с лед тела, заобикалящи Слънчевата система. Съвсем нормално е комети да се откъсват от там и да предприемат авантюри из Космоса, а тази ще премине през орбитата на Сатурн през 2031 г., което се явява най-близката точка до Земята от пътешествието ѝ, а това е на повече от 1 милиард и половина километра от Слънцето.

Различното в този случай е размерът на космическото тяло, а и фактът, че идва от място на почти 6 милиарда километра. Повечето комети са с диаметър не повече от 1 километър и причината да успяваме да ги видим е, че започват да изгарят, когато се приближат твърде много до Слънцето, така се получава „опашката“, с която са известни. Само че Бернардинели-Бернстайн е 10 пъти по-голяма от астероида, който заличава динозаврите.


Накъде води пътят на колосалната комета?

Гигантът в момента е на около 3 милиарда километра от Слънцето и ще премине „под“ земната орбита, но когато достигне тази на Сатурн, тя ще промени маршрута на ледената скала. Сега следва въпросът: откъде знаем, че това е пътят ѝ. Освен десетките наблюдения, извършени през годините, астрономите изчисляват скоростта и местоположението ѝ според други статични обекти около нея. След това се прибавя силата на слънчевото притегляне, както и това на останалите планети, за да се разбере по какъв начин ще окажат влияние.

Няма как от чисто човешко любопитство да не се зачудим: какво би станало, ако се удари в Земята или друга планета. През 1994 г. кометата Шумейкър-Леви 9 с диаметър от приблизително 2 километра се сблъсква с Юпитер (планетите-гиганти са нещо като магнит за такива тела). Важно е да се отбележи, че преди каквото и да е съприкосновение кометата се разпада на по-малки части и въпреки това бива предизвикана експлозия с размерите на Земята. Подобно явление би било катастрофално за планетата ни, затова е от изключителна важност да сме наясно с движещите се обекти в галактиката. Това е работа на Oфиса за координиране на планетарна защита на NASA, които непрестанно следят небесата и могат да ни предупредят при наличие на опасност. За съжаление частта със „защитата“ все още липсва до голяма степен и трудно бихме направили каквото и да е, ако в близките години се появи подобна заплаха.

Въпреки че знаем накъде се е запътила кометата, какво е сложило начало на нейното пътешествие, си остава мистерия, която едва ли някога ще бъде разгадана. Може би друг прелитащ до нея обект я е блъснал или привлякъл с гравитацията си дотолкова, че тази на Слънцето да свърши останалото. Астрономите със сигурност биха искали да изследват по-отблизо това необичайно явление, но този кораб най-вероятно вече е отплавал, защото е нужно почти десетилетие само за да бъде изпратен летателен апарат до Сатурн. Това не значи, че няма какво още да се научи. Докато Бернардинели-Бернстайн спокойно си пътува из Космоса, може по-точно да се измери орбитата ѝ, което ще ни даде представа за това, дали и преди е преминавала около Слънцето. Това се разбира по покритието – ако най-външният слой е от скали, значи ледът се е разтопил при предишна авантюра. Нещо повече, наблюдавайки повърхността ѝ със специален телескоп, по това, от какво точно е съставена, може да бъдат открити отговори относно ранните стадии на Слънчевата система отпреди 4 милиарда години.

Снимки: Pixabay; remanzacoo.blogspot

Вижте още: Появи се нова теория, която оборва Големия взрив