Google Project Loon бе разкрит през 2013 г. като един амбициозен проект, който ще осигури интернет в някои от най-отдалечените части на света, където досега това бе почти невъзможно. Проектът все още е във фаза тестове, но сега вие ще сте в състояние да следите балоните в реално време, докато пътуват по света.

Балоните, пълни с хелий, вече ще могат да се следят в реално време, използвайки услугата Flightradar24, която показва една група от тях близо до Timaru, Нова Зеландия. Те се реят на приблизително 162 метра над повърхността. Балоните се движат доста бързо, някъде с около 41 километра в час.

В Google страницата на Project Loon е показано, че балоните трябва да се придвижват на изток към Южна Америка като част от план за установяване на връзка с интернет по протежение на 40-ия южен паралел.

Предишен балон, който бе част от проекта, успя да премине покрай Южна Америка само за 12 дни, така че ще бъде интересно да се проследят тези нови балони в реално време. Балоните са проектирани да издържат във въздуха повече от 100 дни, така че изглежда пътуването на тази нова група едва сега започва.

 

Тагове: