С пускането на инструменти с изкуствен интелект като Bing Chat и Bard хората започват да осъзнават колко полезен може да бъде изкуственият интелект в ежедневието им. Но както при повечето продукти, използвани с лоши намерения, технологията има и тъмна страна, която трябва да се вземе предвид. Една такава потенциална злоупотреба с AI е разбиването на пароли. Ново проучване показва колко ужасяващо бързо днешният ИИ може да разгадае паролата ви.

Фирмата за киберсигурност Home Security Heroes наскоро публикува проучване за AI и разбиването на пароли. По-конкретно изследователите са разгледали нов инструмент за разбиване на пароли, наречен PassGAN (password generative adversarial network).

В проучването изследователите използват PassGAN, за да проверят списък с над 15 милиона пароли. Резултатите показаха, че 51% от често срещаните пароли могат да бъдат разбити за по-малко от минута, 65% - за по-малко от час, 71% - за по-малко от ден, а 81% - за по-малко от месец.

Почти всяка парола с шест или по-малко символа е била разбита незабавно. Според организацията паролите, по-големи от 18 символа, се считат за безопасни срещу инструменти като PassGAN. Въз основа на проучването инструментът би имал нужда от поне десет месеца, за да разгадае парола с 18 символа, която използва само цифри.

Ако искате да предпазите акаунтите си от подобни инструменти, фирмата препоръчва да използвате пароли с поне 15 символа. Тези пароли трябва да използват и поне две букви, цифри и символи. Важно е също така да избягвате шаблони като "1234". И накрая, трябва редовно да променяте паролите си и да избягвате използването на една и съща парола за други акаунти.

Макар че може да е малко трудно, използването на силни пароли може да допринесе много за запазване на данните ви. А ако се притеснявате, че ще забравите парола, винаги можете да използвате мениджър на пароли.

Снимка: Unsplash

Виж още: Малуерът MacStealer краде iCloud пароли и данни за кредитни карти