Телескоп в Хавай произведе видео изключително висока резолюция, на което се разглежда повърхността на Слънцето, която страшно много наподобява карамелизиран пуканки, и затова не е изключено да огладнеете по време на споделените кадри.

Образът получаваме благодарение н телескопа Daniel K. Inouye Solar, който за първи път започна да прави снимки на Слънцето през декември от планината Haleakalā в Хавай. Използваната технология е определена като най-големия и най-мощния соларен телескоп в света. Към края на идното лято инструментът ще бъде натоварен с интензивно изучаване на магнитното поле на звездата, за да научи повече относно "поведението" ѝ.

Видеото, предоставено от телескопа:

За да възпроизведе видеото телескопът наблюдава Слънцето общо 10 минути. Повдигащите се телца във видеото са плазма, която се издига от Слънцето, охлажда се и след това се оттегля обратно надолу. Видеоклипът е с толкова висока резолюция, че изображението показва подробности и числа на 18 мили, но мащабът все още е доста екстремен. Всяко "ядро" във видеото е с размерите на Тексас, а цялата покрита площ е 11 800 на 6700 мили.

Виж още: Huawei Mate 30 Pro (РЕВЮ): Животът е хубав и без Play Store

Моментът е доста подходящ за изучаване Слънцето с наличието на много нови инструменти, предназначени да разберат повече за нашата звезда. NASA стартира своята Parker Solar Probe през 2018, която ще се доближи по-близо до Слънцето, отколкото друго човешко произведение някога е било. Следващата седмица пък ESA (Европейската космическа агенция) ще предложи собствен слънчев космически кораб - The Sun Orbiter, за да научи повече за загадъчните "стълбове" на Слънцето.

Тагове: