Изпитателният свръхзвуков самолет XB-1 на Boom получи одобрението на Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ да прелети над Mach 1, съобщиха от компанията. Тестовете трябва да се проведат по-късно тази година в свръхзвуковия коридор Black Mountain в Мохаве, щата Калифорния, а резултатите могат да помогнат за доказване на осъществимостта на конструкцията в области като разход на гориво, скорости и летателни характеристики.

"След успешния първи полет на XB-1 очаквам с нетърпение историческия му първи свръхзвуков полет", заяви основателят и главен изпълнителен директор на Boom Supersonic Блейк Шол. "Благодарим на Федералната авиационна администрация за подкрепата на иновациите и за това, че дава възможност на XB-1 да продължи да изпълнява важната си роля да дава насока за бъдещето на свръхзвуковите пътувания."

Одобрението идва само няколко седмици след успешния изпитателен полет на X-B1 с дозвукова скорост, извършен от двойка пилоти изпитатели. Според компанията то е резултат от задълбочен преглед и оценка на околната среда и задължава самолет помощник да следва XB-1, за да следи и записва безопасността на полета.

Компанията ще извърши 10-20 полета, преди да се опита да преодолее скоростта на звука. През това време тя "систематично ще разширява полетната обвивка", за да потвърди експлоатационните качества и управлението, каза Бум, като същевременно ще извършва проверки на всички системи по време на полет и ще демонстрира безопасен марж до границите на трептене/вибрации. Изпитателният пилот Тристан Бранденберг ще бъде зад командния пулт по време на първия свръхзвуков полет.

Пътническите полети обаче все още са далеч назад. XB-1 е умалена версия на крайната цел на Boom - търговски лайнер, наречен Overture, който се очаква да превозва под 100 пътници в "бизнес класа". Компанията заяви, че този самолет ще може да лети от Токио до Сиатъл за четири часа и тридесет минути.

Снимка: Unsplash/Boom Supersonic

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви