Проблемът с космическия боклук продължава да се разраства.

Нов анализ на близкото разминаване със спътника TIMED на НАСА през февруари показва, че отломките са се приближили много повече, отколкото се смяташе досега.

Новината допълва нарастващия списък на близките случаи и предизвиква тревога за нарастващата честота на тези събития.

В края на февруари космически шрапнел от неработещия руски спътник "Космос 2221" едва не улучи космическия апарат TIMED на НАСА. TIMED е оперативен спътник, натоварен с изучаването на мезосферата и долната йоносфера.

Ако двете се бяха сблъскали, щяха да се образуват хиляди малки парчета космически отломки. След това тези отломки щяха да продължат да летят около земната орбита със скорост десетки хиляди мили в час. След това те биха могли да разбият и фрагментират други спътници или парчета космически боклук, създавайки каскаден ефект, известен като синдром на Кеслер.

Първоначалните наблюдения показват, че двата спътника са се доближили на 20 метра един от друг. Наскоро обаче служител на НАСА разкри, че са били много по-близо.

По време на 39-ия космически симпозиум в Колорадо Спрингс по-рано този месец заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой заяви: "Наскоро научихме чрез анализ, че разминаването е било на по-малко от 10 метра - в рамките на параметрите на твърдото тяло на двата спътника".

"Това беше много шокиращо лично за мен, както и за всички нас в НАСА", казва Мелрой, цитирана от Space.com. Близкото разминаване "наистина уплаши всички ни", добавя тя.

Важното е, че както TIMED, така и нефункциониращият отбранителен спътник Cosmos 2221 не могат да се маневрират, което означава, че НАСА не е могла да промени траекторията на спътника си като предпазна мярка. През последните години например се наложи да промени траекторията на Международната космическа агенция, за да избегне космически боклук, създаден от руски оръжеен тест.

Космическият боклук е все по-голям проблем за световната астрономическа общност, както и за спътниковата индустрия. Той става все по-голям проблем и на Земята, тъй като през март космическият боклук проби покрива на къща във Флорида.

"Ако двата спътника се бяха сблъскали, щяхме да станем свидетели на значително генериране на отломки - малки парчета, движещи се с десетки хиляди мили в час, които чакат да пробият дупка в друг космически апарат, потенциално излагайки на риск човешки живот", обяснява Мелрой.

В орбита има над 27 000 парчета космически боклук и този брой ще продължи да расте, тъй като темпото на изстрелване на спътници далеч изпреварва усилията за изграждане на технология за отстраняване на боклука.

В интервю през 2022 г. астрономът от Университета в Реджина д-р Саманта Лоулър обясни, че съзвездието Starlink на SpaceX ни е поставило "точно на ръба" на синдрома на Кеслер. Това би затруднило астрономическите операции, като ни накара да изглеждаме така, сякаш се намираме "вътре в снежно кълбо в рамките на няколко часа от изгрева или залеза на слънцето". Всякакви усилия за почистване на тази бъркотия биха били адски трудни.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този гигантски динозавър, наречен Разрушителя, е един от най-големите, бродили по земята