Улица „Уигмор“ в сърцето на Лондон е мястото, където ултрабогатите отиват, за да си купят нова кухня за имението си. Това е и новият дом на Moley Robotics - компания, която продава луксозни кухни и роботизирана ръка, която ще върши всичко вместо вас.

Moley е творение на д-р Марк Олейник и представлява наполовина кухненски шоурум и наполовина лаборатория за роботи. Представлява спартанско пространство с три демонстрационни кухни, широка маса за хранене и няколко витрини, на които са показани различните видове занаятчийски мрамор, които можете да използвате за плота си. Интерес представлява работещият робот X-AiR точно зад предния прозорец, който действа като примамка за бъдещите потребители. Той разполага със собствен готварски плот, рафтове, масла и прибори и с подходяща помощ дори може да приготви ястие.

Олейник обяснява, че е искал да създаде нещо, което да помогне на хората да се хранят с по-добра храна и да не разчитат на консерванти. Неприязънта му към претоплената и преработена храна го кара да търси алтернативи, което го довежда до намирането на начин за автоматизиране на прясното готвене. Ако се прибирате късно от работа, очевидните изкушения са ястията от микровълновата печка или доставката на храна. Той вярва, че хората биха предпочели здравословни рецепти, в които просто подготвяте суровите съставки и оставяте робота да свърши останалото. Фокусът върху здравето се простира до базата данни с потенциални ястия, много от които са създадени от клиниката SHA Wellness.

Moley разполага със собствен готвач - Джеймс Тейлър, който адаптира всяка рецепта така, че да може да бъде приготвена от еднорък робот. Компанията казва, че се надява да добавя по две или три нови рецепти всеки месец и че ако имате семейно ястие, което бихте искали да видите автоматизирано, можете да го изпратите. Олейник казва, че движенията са нанесени върху робота, след като е наблюдавал как човек готвач приготвя същото ястие. И че след като научи какво да прави, роботът ще бъде много по-малко склонен към грешки от своя човешки колега.

Първоначалната демонстрация на високотехнологичната визия използва двураменна готварска печка, която се движи по въздушните релси, които първоначално спечелиха на компанията толкова много похвали. За съжаление Олейник признава, че цената на такъв робот вероятно би достигнала повече от 250 000 британски лири (около 330 000 долара), което вероятно е твърде скъпо дори за хората, които често посещават улица „Уигмор“ за кухненските си уреди. За да намали цената, компанията съкращава проекта от мобилна версия с две ръце до версия с една ръка. Роботът, който Moley всъщност продава, е закупен от Universal Robots - компания за индустриална роботика.

Едноръката версия, която в момента е в процес на предварителна поръчка, е известна като X-AiR и се намира в предната част на шоурума на Moley. Ако искате такъв за себе си, ще трябва да си купите нов плот, два нестандартни рафта, готварски плот, таблет за управление и самия робот. Цените са в диапазона „ако трябва да питате, значи не можете да си го позволите“, но цената започва от 80 000 паунда (около 105 000 долара). Досега Moley не е инсталирала нито един робот, но очаква този процес да започне през следващите три до шест месеца. Има и хора, които вече са заделили пари, за да получат един от тях в дома си, както и кухнята, която го заобикаля.

Снимка: Unsplash/Moley Robotics

Виж още: NASA предлага 3 милиона долара на онзи, който реши как да се преработват ефективно отпадъци в Космоса