Вторият ни най-близък космически братовчед Марс пленява въображението на човечеството от векове насам. Между плановете за пътуване до Червената планета и скорошното откритие на вода под ледената ѝ повърхност темата за Марс винаги е била актуална.

Скоро Марс ще бъде близо до нас не само като визия, но и като разстояние. От Червената планета ще ни делят само някакви си 62.1 милиона километра. Това е най-близкото разстояние между Земята и Марс за следващите 15 години и е истински празник за астрономите, тъй като той ще бъде ярък, голям и лесен за наблюдение дори без телескоп. Още по-вълнуващо – планетата ще бъде в регион от нощното небе с много малко звезди, а ако имате късмет, ще може дори да зърнете за миг Юпитер и Сатурн, светещи ярко на хоризонта.

На 14 октомври в 2:26 часа Марс ще бъде в противостояние – тази точка от небесната сфера, оставаща противоположна на посоката към Слънцето. Марс ще бъде в съзвездието Риби и през нощите около тази дата ще се наблюдава най-удобно над южния хоризонт около един час. Моментът на максималното приближаване на Марс до Земята обаче ще предхожда с близо седмица самото противостояние – най-близо до нас Червената планета ще бъде през тази седмица - само на 62 069 560 км.

Това приближаване до Земята е сравнително близко до максималното възможно (по-точно - на 97% от максималното), поради което много медии ще обявят явлението за велико противостояние. Най-малкото разстояние между Земята и Марс, отчетено до момента, бе наблюдавано през 2003 г., когато ни деляха само 55.7 милиона км. Преди две години също бяхме доста близко – само на 57.6 милиона км. За съжаление оттук насетне само ще се отдалечаваме все повече от нашия най-близък съсед и планетите ще застанат отново близко чак през 2035 г., когато ще ги делят само 56.9 милиона км.

Снимка: NASA

Виж още: Huawei Mate 40 може да е последният танц за мощния чипсет Кirin

Тагове: