Когато Mate 40 излезе по-късно тази година, той ще бъде последният смартфон на Huawei, който ще ползва собствения флагмански чипсет Kirin. Това обяви шефът на Huawei Ричард Ю по време на събитие в Китай, според когото след 15 септември Huawei няма да има достъп до производствения капацитет, от който се нуждае, за да продължи да прави чипсета Kirin 900.

Причината е, че след 15 септември американските компании няма да могат да продават компоненти на Huawei без разрешение на Вашингтон. В същото време тайванската компания TSMC, която към момента произвежда повечето чипове за Huawei, закупува част от компонентите си в САЩ. По този начин се изпълнява мрачната прогноза на TSMC от тази пролет, че след като изпълни всички активни поръчки за Huawei, тя няма да може да произвежда нови количества чипове.

Шефът на Huawei предупреди, че местните китайски доставчици на чипове като SMIC в момента нямат капацитет да компенсират този недостиг. В резултат бройките от серията Huawei Mate 40 ще бъдат по-ограничени.

Все пак серията Kirin може да не изчезне напълно, защото няколко китайски производителя изразиха желание да правят такива бюджетни чипове, а натрупаният опит може един ден да им позволи да се изравнят с водещите в бранша имена TSMC и Samsung.

Снимка: Huawei

Виж още: Google Stadia е достъпна за почти всеки Android телефон

 

Тагове: