Умението да ходят е основополагащо при разработката на хуманоидите роботи. Това, което не срещаме толкова често, обаче е хуманоиден робот, който лети. Точно такъв е случаят с летящия робот iRonCub, който бързо предизвиква асоциации с Железния човек. Машината има четири реактивни двигателя и е изработена от Центъра по роботика към италианския технологичен институт. Задачата на прототипа е да покаже, че летящите роботи са по-практични и по-ефективни от всякога. Към момента най-голямото постижение в тази насока е дрон с роботизирана ръка, но новият робот е значителна крачка напред.

Корпусът на робота е огнеупорен, за да не се изгори от двигателя. Система за навигация му помага да избягва препятствията при прехода от твърда почва към въздуха. Учените признават, че все още са изправени пред много предизвикателства, включително по-прецизна манипулация от страна на робота, както и това, кога точно да активират двигателите, докато роботът е на земята.

Независимо от това те се надяват, че скоро ще могат да извършат контролиран полет.

Разбира се, създаването на летящ супергерой е по-лесно, отколкото на истински летящ робот. Докато Железният човек има двигатели на ръцете и краката си, iRonCub има двойка двигатели на гърба и по един двигател вместо ръце. Така машината прилича повече на комбинация между Железния човек и едноименния герой от филма The Rocketeer на Disney от 1991 г.  


Снимка: Italian Institute of Technology (IIT)

Виж още: Видео показва робот с ужасяващо реалистични изражения на лицето (ВИДЕО)