Базирана в Обединеното кралство компания за роботика, наречена Engineered Arts, показа впечатляващ нов хуманоиден робот, който може да придаде някои зловещо реалистични изражения на лицето си.

Тийзър видео показва, че роботът със сиво лице се събужда, изкривява лицето си в гримаса на шок и след това оглежда ръцете си с недоверие.

Роботът завършва своята шарада с усмивка, която видимо изражение от типа „разбрах те“ – сякаш се опитваше да ни заблуди да си помислим, че всъщност придобива самосъзнание.

Това е умна илюзия - последователността на действията е повече от вероятно подредена предварително, - но същевременно е зашеметяващ пример за това, докъде е стигнала роботиката въпреки това.

Engineered Arts разглежда платформата, наречена Ameca като „платформа за развитие в бъдещи роботизирани технологии“, според уебсайта ѝ.

Роботът е предназначен да ни позволи да изучаваме взаимодействието човек-робот - и правдоподобните лицеви реплики правят това много по-лесно. Компанията прави робота достъпен за закупуване и отдаване под наем за събития, но все още не е обявила цена.

И ключово предупреждение: докато Ameca е впечатляваща в предаването на емоции чрез изражението на лицето, тя все още не може да ходи.

„Въпреки това Ameca е модулен робот, ние планираме да надграждаме способностите му с течение на времето, така че един ден Ameca ще ходи“, пише на уебсайта на компанията.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Първите в света живи роботи вече могат да се възпроизвеждат. Време за паника? (ВИДЕО)