Ако утре извънземен живот ни изпрати съобщение, как би реагирало човечеството? Според изследователите ние все още не знаем - и това е проблем.

Ето защо за първи път от 35 години екип от експерти и учени се обединиха, за да създадат набор от протоколи за контакт с извънземни, които целият свят да следва в случай на внезапна среща с E.T.

„Научната фантастика е изпълнена с изследвания на въздействието върху човешкото общество след откриването и дори срещата с живот или интелект другаде“, казва в изявление Джон Елиът, компютърен учен от университета Сейнт Андрюс в Шотландия. Елиът е координатор на новосъздадения SETI Detection Hub на университета Сейнт Андрюс: междудисциплинарната организация, която ще установи новия протокол за контакт с извънземни.

Според Елиът новата изследователска група ще „надмине мисленето за въздействието върху човечеството“ на потенциална среща с извънземни и вместо това ще започне да се фокусира върху това как трябва да реагираме.

Понастоящем единственият протокол за контакт с извънземни, който хората имат, е създаден от общността на Института за търсене на извънземен интелект (SETI) през 1989 г. Протоколът, който беше последно преразгледан преди повече от десетилетие, е неясен, когато става въпрос за международния отговор на извънземната комуникация; основно се фокусира върху значението на споделянето на открития с обществеността и по-широката научна общност. В случай на потвърден контакт с извънземни основният практичен съвет на протокола за учените е да потърсят инструкции от Обединените нации или друг ръководен орган. (Какво трябва да направят Обединените нации е друг отворен въпрос.)

От намирането на следи от вода на Марс до откриването на потенциално подобни на Земята екзопланети напредъкът в изследването на Космоса през последните десетилетия направи идеята за живот в други светове по-правдоподобна. И все пак въпреки повече от век усилия да се осъществи контакт с тези потенциални форми на живот, хората все още не са получили отговор.

Вместо да се фокусира върху изпращането на съобщения до извънземни, новият SETI Detection Hub ще сканира сигнали за потенциални съобщения, изпратени от извънземни форми на живот, и ще разработи рамка за придаване на значение на тези сигнали. Те също така ще създадат оценки на въздействието; изготвят доклади, които очертават последиците от конкретни политики и разработване на протоколи и трактати за реагиране на хипотетични извънземни пратеници.

Докато теориите на конспирацията за потенциални извънземни посетители на Земята изобилстват напоследък, Министерството на отбраната на САЩ подаде доклад тази седмица, в който се твърди, че няма доказателства за извънземни посетители в повече от 140 случая на неидентифицирани въздушни феномени, докладвани от американската армия. Чуждестранните шпионски дронове и „безпорядъкът във въздуха“ - като метеорологичните балони - са много по-честите обяснения за странностите в небето на Америка. Поне засега.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ученици намериха начин за отглеждане на растения в суровата среда на Марс