Австралийска компания публикува снимки, показващи как Китай е построил своята космическа станция Tiangong.

HEO Robotics е специализирана в извънземни изображения, т.е. използване на космически сензори за получаване на изображения на интересни обекти в орбита, като например спътници. На 30 август компанията публикува изображения, демонстриращи някои от тези възможности, показващи стъпка по стъпка действията на Китай за завършване на тримодулната космическа станция Tiangong.

"Използвайки нашите възможности за получаване на изображения извън Земята, станахме свидетели на една история, която се развива в продължение на 18 месеца. Всеки етап, който виждате, беше потвърден със снимка, направена от друг сателит в Космоса", публикува компанията в социалната мрежа X/Twitter.

В краткото видео се вижда как основният модул на космическата станция Tianhe първо се посещава от товарните кораби Tianzhou и космическия кораб Shenzhou с екипаж, след което към комплекса се добавят два експериментални модула - Wentian и Mengtian, които се преместват, за да образуват Т-образна форма, и приемат нови посетители.

HEO Robotics твърди, че нейните услуги помагат на "отбранителните, правителствените и търговските оператори да наблюдават визуално космически обекти с нашата технология за инспекция на прелитания в орбита", според уебстраниците на компанията. Базираният в Сидни стартъп неотдавна видя, че неговият Holmes Imager достига орбита като хостван полезен товар на борда на Turion's Droid-1, и привлече 12 млн. австралийски долара инвестиции за разширяване на софтуерната си платформа.

Tiangong понастоящем се обитава от тричленния екипаж на Shenzhou 17. Китай има за цел да задържи орбиталния пост за поне едно десетилетие и евентуално да използва станцията за търговски цели.

Снимка: wikimediacommons

Виж още: И Китай забрани на държавните си служители да използват iPhone