Докато останалата част от компанията е упълномощена да работи за мечтите на Марк Зукърбърг за метавселената, шефът на отдела за изкуствен интелект на Facebook тихомълком изгражда пътна карта към „автономен“ машинен интелект.

Шефът на AI разработките в Meta и известен компютърен учен Ян Льокун публикува статия по-рано това лято – и я представи миналата седмица в университета Бъркли, – която описва липсата на „здрав разум“ в настоящите усилия за AI и очертава пътя към бъдещи версии, които „учат толкова ефективно, колкото хората и животните“, докато стават все по-автономни.

Здравият разум, както е описан от Льокун, е колекция от „модели на света“, които позволяват на хората и животните да предскажат дали събитията са вероятни или невероятни, правдоподобни или неправдоподобни и възможни или невъзможни.

„Системата за самоуправление за автомобили може да изисква хиляди опити на обучение за подсилване на познанията, за да научи, че шофирането твърде бързо в завой ще доведе до лош резултат, и да се научи да намалява скоростта, за да избегне поднасяне“, пише изследователят, който е пионер в сферата на изкуствения интелект. „За разлика от това хората могат да черпят от личните си познания за интуитивната физика, за да предскажат такива резултати и до голяма степен да избегнат фатални курсове на действие, когато учат ново умение.“

За да преодолее празнината между многото повторения на опити и грешки, необходими за обучение на невронни мрежи, и „интуитивната“ природа на органичното знание, Льокун предлага методология за обучение на алгоритъм, за да се учи по-ефективно и по този начин да се развие комбинация от здравия разум, който ние, хората, приемаме за даденост.

Въпреки че не звучи толкова вълнуващо, вероятно ще е необходимо нещо подобно на интуицията, за да се премести AI от сегашното му – и несъмнено впечатляващо, макар и в по-тесни области – състояние до нещо по-близко до човешкия интелект.

„Това е практически проблем, защото ние наистина искаме машини със здрав разум“, каза Льокун по време на разговора си в края на септември в Бъркли. „Искаме самоуправляващи се коли, искаме домашни роботи, искаме интелигентни виртуални асистенти.“

Тъй като той е учен, следващото поколение архитектура за обучение на алгоритми на шефа на AI в Meta включва куп движещи се части като система, която възпроизвежда краткосрочната памет, друга, която учи невронните мрежи на самокритика и създаването на модул за „конфигуратор“, който синтезира всички входящи данни в полезна информация.

Взети заедно, тези компоненти са предназначени да помогнат на машинния интелект да възпроизведе процесите на човешкия ум – перспектива колкото очарователна, толкова и ужасяваща.

Това, че най-добрият изследовател на AI в Meta тихомълком разпространява статия за това как да превърнем AI в автономни „мислители“, само по себе си е изключително интригуваща история и предвид това, което той се надява да постигне, може дори да бъде огромна полза за технологичния гигант.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Tеsla проектира версия на Cybertruck за Марс