Японският милиардер Юсаку Маедзава все пак няма да се насочи към Луната с кораба Starship на SpaceX.

Маедзава, който през 2018 г. резервира частно пътуване около Луната с мегакораба Starship на SpaceX, сега се отказа от проекта, който нарече dearMoon, след като ракетата не беше готова да изведе него и осем подбрани от него артисти през 2023 г.

„Подписах договора през 2018 г. въз основа на предположението, че dearMoon ще бъде изстреляна до края на 2023 г.“, каза Маедзава в изявление в X (преди това Twitter). „Това е проект за развитие, така че той е такъв, какъвто е, но все още не е сигурно кога ще може да стартира Starship.“

Корабът Starship и ускорителят Super Heavy на SpaceX съставляват най-високата и най-мощната ракета в света, която някога е летяла. Компанията изстреля първия си изпитателен полет на Starship без екипаж през април 2023 г., но не успя да достигне Космоса. Вторият тест през ноември 2023 г. полетя по-високо, но също се провали. Starship достигна Космоса за първи път на 14 март тази година при тест, който достигна орбитална скорост, но ускорителят Starship и ускорителят Super Heavy не оцеляха до предвидените точки на кацане.

SpaceX се подготвя да изстреля четвъртия си тестов полет на Starship на 5 юни като част от разработката на Starship с екипаж, който да приземи астронавти на NASA Artemis на Луната до 2026 г.

Маедзава заяви, че несигурността относно това кога Starship ще бъде готов за полета на неговата мисия dearMoon, го е накарала да отмени полета.

„Не мога да планирам бъдещето си в тази ситуация и се чувствам ужасно да накарам членовете на екипа да чакат по-дълго, поради което взех трудното решение да го отменя в този момент“, пише Маедзава в X. „Извинявам се на тези, които се вълнуваха от осъществяването на този проект.“

Снимка: Unsplash/dearMoon

Виж още: Луноходът на SpaceX ще покори Луната през 2026 г.

 

Тагове: