Честно казано, най-необикновеното нещо в това 16-годишно момче, което постави рекорд по писане с над 300 думи в минута, е, че изобщо е чувало за клавиатура. Не би ли трябвало да плъзга пръст по екрана на телефона толкова бързо, колкото го правят днешните подрастващи?

Добре, нека да представим малко перспектива. Средната скорост на въвеждане на текст чрез клавиатура е около 40 думи в минута. Ако обаче сте човек, който търси, да речем, секретарска работа, бихте искали да усъвършенствате уменията си, докато достигнете 60 или 70 думи в минута, без да допускате грешки. Това е повече от една дума в секунда.

Миналата седмица YouTube потребителят от Флорида mythicalrocket подобри ненадминатия досега рекорд за набиране на 300 думи в минута. Това е пет пъти по-бързо от това, което се смята за добра скорост на писане, и вероятно е най-бързото в света.

Още по-невероятно е, че момчето е само на 16 години, като постиженията му се трупат в последните три години. "Един от моите приятели ме запозна с този уебсайт, наречен monkeytype - каза ми той чрез DM в Twitter, - и аз просто се увлякох да постигам по-високи резултати."

monkeytype е сайт със супер нисък коефициент на сложност, в който пишете по същество недомлъвки, съставени от истински думи, колкото време ви хрумне, а след това той предоставя данни за вашите думи в минута, точност и последователност.

"За категорията 60 секунди мисля, че първите ми опити бяха около 130-140 удара/мин."

И така, как е възможно всичко това? Как едно 13-годишно дете вече пишеше два пъти по-бързо от експертите в тази задача? "Мисля, че начинът, по който развих тази скорост, беше чрез игри и стари текстови чатове по Skype/Discord."

Тъй като това е интернет, разбира се, има общност за бързо писане и mythicalrocket доста бързо стана известен в това пространство. Но по негово мнение едва след като е започнал да прави TikТok и YouTube видеоклипове, е открил последователи, които се увличат по този най-специфичен талант. "След като бях представен в Daily Dose of Internet и в страницата на Джейк Лъки в Twitter, мисля, че тогава хората извън общността на пишещите на клавиатура започнаха да ме разпознават, а това е наистина страхотно!"

Снимка: Unsplash

Виж още: Как да почистите вашия лаптоп?