Сгъваемите екрани определено бяха една от тенденциите през 2022 година, но докато основната им поява беше при смартфоните, то според анализатора и основател на Display Supply Chain Consultants (DSCC) Рос Йънг следващата година те ще се насочат и към преносимите компютри и най-вероятно ще видим множество модели, които залагат на точно тази функция. И така, какво да очакваме?  
Според Йънг през 2023 година би трябвало да се появят поне седем лаптопа с огъващи се дисплеи. Сред тях би трябвало да са Asus ZenBook Fold 17, ThinkPad X1 Fold и предстоящите сгъваеми модели на HP. Всъщност Lenovo, Asus и HP вече представиха няколко варианта, които определено се вписаха в прогнозата за 34% увеличение на доставките на сгъваеми телефони през 2023 г. Разбира се, има и някои общовалидни фактори като рецесия и несигурното търсене, които може би ще рефлектират в ограниченото количество на произведените бройки.

 
Notebookcheck спекулира, че новите опции за сгъваеми лаптопи могат да накарат различни марки да експериментират по нови начини, като например да предложат по-големи екрани. Нещо подобно се случи с ThinkPad X1 Fold на Lenovo, който порасна от 13.3 инча на първото поколение до 16.3-инчов екран на второто поколение.  
Според прогнозата на DSCC през следващата година ще видим и пускането на 23 сгъваеми телефона и представянето на първия по рода си навиващ се смартфон (нещо подобно на това, коетo очаквахме от LG Rollable). Към момента почти всяка марка, разработваща Android смартфони, има патенти за навиващи се дисплеи, но явно повечето от тях са в режим на изчакване. Като изключение от общото правило можем да поставим Oppo, които демонстрираха прототип на X phone с растящ от 6.7-инчов до 7.4-инчов дисплей с помощта на автоматизиран Roll Motor.  
DSCC вече намекна, че скоро ще потвърди името на действителния производител на първия подобен телефон, като намекна, че устройството ще бъде направено от китайска компания, която ще използва OLED панелен дисплей, произведен от корейски доставчик. 

Снимка: Oppo

Виж още: LG Rollable все пак беше подложен на един последен тест (ВИДЕО)