Project Starline е 3D кабина за видеочат от следващо поколение на Google, която за първи път гигантът представи на Google I/O 2021. Седнете в кабината и вашето изображение трябва да бъде прожектирано в друга кабина в реално време, сякаш всъщност седите с някой друг през масата. В стоплящо сърцето видео Google показа семейство и приятели, които радостно се свързват помежду си с помощта на Starline, а виртуалните развлечения изглеждаха удивително реалистични.

Но през годината след това Google до голяма степен пази проекта в тайна - досега.

Starline върши страхотна работа, като създава 3D визуализация на човека, с когото говорите. Цялото нещо изглежда много по-естествено от обаждане в Zoom. Няма забележимо забавяне в движенията на участниците в разговора, така че говоренето просто се усеща като естествен процес. Няма странни аудио или визуални забавяния. Освен това е по-лесно да повярвате, че наистина сте с някого, защото установявате истински зрителен контакт с виртуални хора в пълен размер, вместо да примижите към малък прозорец на Zoom.

Част от причината Starline да е толкова убедителна е, че не гледате просто екран, а поредица от лещи пред екрана или лещовидна матрица. Принципът е подобен на холографските карти, които могат да показват различно изображение или 3D ефект, когато ги люлеете напред-назад. Starline прави тази крачка напред, като проследява очите ви, за да знае къде да насочи изображенията, които ви показва.

Starline е впечатляващ и определено ще направи видеочатовете по-добри. Очевидно е, че технологията е полезна за разговори един на един, особено на места като лекарски кабинет или среда за обслужване на клиенти. Но Starline очевидно има някои ограничения. Щандът на Starline е огромен и зареден с предполагаемо скъпа технология. Засега Google отказа да сподели цена, а не трябва да забравяте, че и отсрещната страна ще трябва да разполага с технологията, за да можете изобщо да я използвате.

Снимка: Google

Виж още: Изкуствен интелект предполага какво би казал Стив Джобс на Джо Роугън