В последните няколко години, Джо Роугън придоби изключителна популярност покрай своя подкаст. Негови гости са били едни от най-известните и интригуващи личности, включително Илон Мъск и Марк Зукърбърг. Разбира се, мнозина мечтаят да получат покана, а може би още толкова са отклонили такава. Въпреки че самият Роугън не се опитва да задълбава особено много в сферите на интересите на гостите си, пиперливият му език и експлозивният му на моменти характер не са за всеки. Но явно някой си е представил как би изглеждало интервю между Роугън и Стив Джобс и благодарение на днешните технологии го е осъществил. Базираната в Дубай компания за синтезирани на гласове Play.ht публикува първият „епизод“ на измислено подкаст интервю между Джо Роугън и Стив Джобс, като са използвани дигитални фрагменти от други интервюта. Докато гласът на Роугън е по-лесен за постигане и обучаване на изкуствен интелект предвид огромното му присъствие в съдържание, то истинското предизвикателство е било друго. В Podcast.ai чуваме гласа на Джобс, който е малко роботизиран и накъсан, тъй като повечето използвани ресурси са интервюта за All Things Digital от края на 2000-те. Компанията споделя подробности по процеса: „Епизодът със Стив Джобс беше обучен върху неговата биография и всички негови записи, които можахме да намерим онлайн, така че изкуственият интелект да може точно да го върне към живота“.


От Play.ht твърдят още, че текстът на интервюто също е генериран от AI, вероятно от голям езиков модел (LLM), подобен на GPT-3. В съответствие с това 19-минутното интервю няма много смисъл. След известно време части от измисления разговор започват да звучат като концептуални комбинации от общи точки за разговори на Джобс, включително естетика, революционни продукти, конкуренти като Google, Microsoft и Adobe и триумфите на оригиналния Macintosh. 
Технологията за задълбочено обучение позволява на AI моделите да възпроизвеждат отличителни гласове с висока степен на точност, като например в случая с Дарт Вейдър в телевизионния сериал на Дисни Оби-Уан Кеноби. За да се постигне ефектът, някой трябва първо да обучи AI модела върху съществуващи проби от гласа, който ще бъде клониран. Както винаги, и тук се повдига въпросът доколко е законно това действие - след като всяко визуално и гласово доказателство може да бъде изманипулирано, то къде точно ще бъде поставена границата. Защото в света на Podcast.ai дори Стив Джобс е фен на Роугън: „Хубаво е да седна обратно в колата и да те слушам какви ги бръщолевиш“ - казва неговият дигитален заместник.  

Снимки: Play.ht/Unsplash

Виж още: Meta представи на света Meta Quest Pro VR (ВИДЕО)