Apple работи по собствени модеми от години. Усилията датират поне от 2018 г. и бяха силно подсилени през 2019 г., когато гигантът придоби цялото подразделение за модеми от Intel, след като самите Intel се провалиха в опита си да предоставят смислена алтернатива на Qualcomm.

Създаването на модем с производителността, надеждността и енергийната ефективност на Qualcomm - или достатъчно близко до него - се оказа твърде трудно дори за някои от най-умните и добре финансирани инженери. Въпреки това Apple продължава и след като години наред се чудехме дали модемът на Apple ще бъде включен в следващия iPhone, може би най-накрая ще получим отговор.

Според неотдавнашен слух iPhone SE 4, който трябва да бъде пуснат на пазара през пролетта на 2024 г., ще бъде първият iPhone със собствен 5G клетъчен модем на Apple. Подобно на сегашния модел, той вероятно ще бъде ограничен до честоти под 6 GHz, а допълнителни тестове в по-бързи mmWave мрежи ще определят дали модемът (или друга негова версия) ще се появи в iPhone 16 през есента на 2024 г.

Чували сме "може би догодина" поне от няколко години, но този път изглежда различно. От една страна, слуховете са фокусирани върху конкретен продукт, и то такъв, в който има много смисъл. Ако iPhone SE няма поддръжка на mmWave, това всъщност не е проблем. И ако модемът на Apple не е толкова производителен или енергийноефективен, колкото най-добрият на Qualcomm, ами това също не е точно пречка за продажбите на iPhone SE.

Но най-голямата причина да мислим за 5G модем идва директно от главния изпълнителен директор на Qualcomm, който говори пред CNBC на Световния мобилен конгрес и заяви миналата седмица, че неговото "предположение" е, че Qualcomm няма да прави модеми за iPhone през следващата година. Ако главният изпълнителен директор на Qualcomm казва на инвеститорите, че очаква поръчките на Apple да намалеят през следващата година, това е толкова солидна индикация, на колкото можем да се надяваме на този ранен етап.

За повечето от нас това няма да означава много. Средностатистическият потребител не знае кой произвежда клетъчния модем на телефона му и не се интересува от това, стига той да работи. Преминаването към собствени модеми ще спести на Apple малко пари за закупуване на чипове и ще им даде по-голям контрол върху фърмуера, но не е задължително тези икономии да бъдат прехвърлени на потребителите.

Със сигурност новият модем на Apple ще бъде неизвестна величина, докато работата на Qualcomm е много добре позната и уважавана. Очаквано Apple ще направи планина от тестове, за да се увери, че клетъчният модем на новия iPhone SE работи добре. Напълно възможно е максималните скорости да са малко по-ниски или енергийната ефективност да не е толкова добра, но това ще са незначителни промени, които само технологичната преса ще забележи след обстойни тестове и бенчмаркинг - а може би и след това.

Възможно е също така това да е фантастичен модем, по-добър в някои отношения от модела на Qualcomm, който ще замени. Просто няма да разберем, докато не попадне в ръцете на експерти и потребители. Но не очакваме Apple да излезе на пазара със свой собствен модем, ако той представлява значителен даунгрейд за потребителите на iPhone SE. Ето защо това отне толкова време - модемът е една от най-важните части на iPhone и трябва да работи безпроблемно и ефективно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новият чип на iPhone 15 Pro може да е притегателна сила за ъпгрейд от сегашното поколение