A1 проведе своя ежегоден Tech Trip, като тази година събитието се състоя в Пловдив. На технологичния семинар A1 разказа малко повече за своята 5G ULTRA мрежа. Тя бива разработена в колаборация с Nokia и Ericsson, две добре познати имена в бранша, и вече е сертифицирана от Ookla.

В момента в страната работят два типа 5G решения. 5G мрежата на А1 използва честотна лента с широчина от 100 MHz на 3.6 GHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии взети заедно в една посока на предаване. Така 5G ULTRA предлага гигабитови скорости на сваляне за разлика от 5G DSS решенията. При тях ресурсът между 4G и 5G е споделен и на практика не се предлагат особени предимства, тъй като скоростите в 5G DSS са съпоставими с тези в 4G. Крайната цел, естествено, е всички да имаме достъп до високите скорости на 5G и бе демонстрирано на живо едно от многото приложения на тази технология.

А1 и Институтът за космически изследвания и технологии към БАН показаха възможностите на 5G технологията за управление на дронове и приложенията им в сферата на логистиката. 5G ULTRA, определена от Ookla* за най-бързата 5G мрежа в страната, беше използвана за доставката на модел от серията iPhone 13. Макар над Пловдив да се изливаше дъжд през цялото време, това по никакъв начин не попречи на операцията. 

Демонстрацията беше осъществена с помощта на дрон, специално разработен от Института за космически изследвания и технологии към БАН. Той беше управляван през 5G ULTRA, за да се демонстрира на практика приложението на петото поколение мобилни мрежи при управлението на безпилотни летателни апарати. В случая дронът е предназначен за доставка на спешни малки пратки. Той е изработен основно от композитни материали, за да се сведе теглото му до минимум и да може да прелети над 30 км с едно зареждане на батериите.

Изборът на съдържание на доставката не е случаен, тъй като в търговската мрежа на А1 и в онлайн магазина на компанията A1.bg вече започнаха официалните продажби на моделите от серията iPhone 13. Тя включва общо четири модела – iPhone 13 mini, iPhone 13, iPhone 13 Pro и iPhone 13 Pro Max. Всеки от тях е предлаган с бързо зарядно, специална промоция от страна на A1, след като самите Apple премахнаха адаптера за зареждане от кутията. 

Снимки: A1

Вижте още: Acronis си партнира с A1 България за пускането на своя облачен дейта център в София

Тагове: