Инспекциите на въздухоплавателните средства са един от най-добрите начини да се гарантира безопасността по време на полет, но по ирония на съдбата, скучната работа може да е малко опасна за самите инспектори. За да огледат обстойно състоянието на въздухоплавателното средство, работниците често се налага да използват кранове и лифтове и други методи. Процесът е рискован, бавен и труден, но скоро това може да се промени.

Airbus е започнала тестване на безпилотни самолети, които могат да сканират корпуса на самолета, за да установят дали по него има дефекти. Airbus демонстрира своя нов процес на инспекция на авиошоуто във Фарнборо, Великобритания, тази седмица.

Във видеото по-долу можете да видите как един безпилотен дрон, оборудван с камера Intel RealSense, кръжи около Airbus A330. Той прави снимки и след това те се прилагат към 3D модел на самолета, което позволява на инспекторите да получат близък, подробен поглед над обекта.

 

 

Новият метод за сканиране все още отнема известно време за обработка на цифровия модел, но в крайна сметка това е много по-бързо от извършването на проверки от хора, което отнема около два часа. За сравнение на безпилотния самолет са му нужни само 10 до 15 минути.

Airbus очаква да завърши първоначалното тестване на програмата до края на годината и се надява да включи по-широк спектър от въздухоплавателни средства в програмата скоро след това.

 

Прочетете и това: Facebook пусна видео от първия успешен полет на интернет самолета си