Соларният безпилотен самолет на Facebook, наречен Aquilа, който ще разпръсква интернет по света, най-сетне е готов за излитане след две години на инженерна работа и тестване на умалени модели. Пълномащабната версия на Aquila направи първия си официален полет на 28 юни. Той престоя във въздуха в продължение на 96 минути, като по това време наземният екип е тествал всички системи - от тази за автопилот до аеродинамиката и радиостанциите.

В пълен размер Aquila има размах на крилете "сравним с този на пътническите самолети, но тежи само една трета от тяхното тегло, или приблизително колкото една кола". Той може да лети на височина от около 18 километра, използвайки само около 5000 вата мощност. Това е количеството енергия, което биха консумирали три сешоара.

Въпреки че полетът е бил успешен, екипът на Facebook отбелязва още няколко предизвикателства за следващия тест. Едно от тях е дали самолетът ще успее да събере достатъчно слънчева светлина, за да заредите батериите и двигателите да продължат да работят и през нощта.

"За да успее Aquila, той трябва да бъде икономически рентабилен, за да бъде алтернатива на сегашната мрежова инфраструктура." Или с други думи изграждането и поддържането на флота от безпилотни самолети трябва да бъде по-евтино, отколкото опъването на оптичен кабел към отдалечени райони.

 

 

 

Източник: Engadget


Прочетете и това: Швейцарски инженери разработват прототип на ново поколение самолет с три кабини за пътници