Малко преди годишното събрание на акционерите в Tesla, един от тях внесе интересно предложение. Джинг Жао иска председателя на борда, Илон Мъск, да бъде заменен с външен, независим директор. Изпълнителният директор на Tesla е и председател на борда от 2004 година насам.

Жао е написал в предложението си, че структура, в която един и същи човек изпълнява двете длъжности, може да е била ефективна при стартирането и първоначалното развитие на компанията. В сегашната бързоразвиваща се и конкурентна среда обаче е много по-трудно да бъде управляван бизнеса на Tesla и да бъдат избегнати конфликти, ако двете позиции са "обединени в една", допълва Жао.

Акционерът с 12 акции в Tesla подкрепя предложението си с това, че участието на Мъск в SolarCity и SpaceX може да доведе до конфликти в дългосрочен план. Въпреки че този довод звучи нелогичен.

Останалите участници в борда на акционерите на Tesla вече изразиха несъгласието си с това предложение. Всички единодушно смятат, че без Мъск начело на борда и на самата компания, тя нямаше да постигне този успех.

Освен това, бордът смята, че в предстоящите възможности за развитие и растеж на компанията, Мъск би изиграл най-добре ролята на лидер, водещ Tesla към постигането на всички цели. В съобщението, с което акционерите отхвърлят идеята на Джинг Жао, те подкрепят решението си с факта, че сегашната структура на компанията работи добре не само при Tesla. Статистиките сочат, че 72% от компаниите в S&P 500 (индекс за оценка на фондовия пазар) нямат независим председател на борда.