Експертите по сигурността призовават към бдителност при проверката на електронната поща в Gmail и Outlook. Наскоро бяха забелязани няколко измами, които могат да ви подмамят да предоставите важни банкови данни.

Първото от серията измамни съобщения уж пристига от PayPal и съдържа бутон "Актуализирай моята сметка". Според експертите на Trend Micro този бутон ще ви отведе до фалшива страница за вход. Това може да даде на измамниците истинския ви достъп до профила ви и съответно да откраднат пари и личните ви данни.

Ако получите имейл за профила си в PayPal, бъдете много предпазливи. Не кликвайте върху никакви връзки, преди да отидете на действителния уебсайт на PayPal в отделен браузър. Влезте и проверете състоянието на сметката си на официалната страница. Ако се съмнявате, свържете се директно с PayPal чрез официалните канали за обслужване на клиенти, посочени на нейния уебсайт.

Друга измама е свързана с имейли за фалшиви фактури.

Те могат да изглеждат много убедителни, защото създават заблудата, че ви се полагат пари. В действителност измамниците могат да заразят устройството ви и да откраднат данните ви.

Trend Micro обяснява: "Измамниците могат да ви изпратят произволни фактури, за да се опитат да ви заблудят и да кликнете".

Експертите добавят: "Такива фактури могат да бъдат злонамерени и в крайна сметка да откраднат личните ви данни или да заразят устройството ви. Не кликвайте!".

Важно е да докладвате за измамни съобщения на доставчика на електронна поща. Това може да спаси други хора от същата измама и да ви помогне да избегнете бъдещи версии.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ще получите до 15 000 долара, ако объркате Bing