Още преди месец прозорливите Reddit потребители забелязаха, че търсенето на драйвери за графични карти AMD в Google показва съмнителна текстова реклама като първи резултат. Светът на всеки специалист тогава (както и сега) беше да бъдете внимателни, когато търсите софтуер за серията Radeon, плюс поддържане на добри навици за търсене като цяло. Животът е много по-лесен, когато заобиколите зловреден софтуер, който дебне онлайн.

По това време този инцидент изглеждаше по-скоро еднократна причина за повишена бдителност. Дори с по-скорошния доклад на Bitwarden, съобщаващ за подобен проблем, използването на Google изглеждаше както обикновено. Оказва се, че сигналът за заплаха трябва да бъде разглеждан много по-всеобхватно – други големи софтуерни продукти като Adobe Reader, Microsoft Teams, OBS, Slack и Gimp също са атакувани.

Рязкото нарастване на злонамерената реклама е нов феномен, произтичащ от подобреното блокиране на опасни макроси на Word от Microsoft. Когато едно поле стане неизгодно за тях, злосторниците просто се преместват в друго, за да преследват жертвите си. Тенденцията е достатъчно лоша, че изследователите по сигурността вече бият тревога, но досега Google все още не е потушил проблема, въпреки че компанията коментира пред медии, че „справянето с [увеличението на злонамерените текстови реклами] е критичен приоритет“. Докато подходящата корекция не бъде пусната свободно онлайн, това оставя всеки, който търси с Google, на прозивола на... собственото си внимание.

И така, какво можете да направите? Отговорът, разбира се, е „Не кликвайте върху резултати, означени като реклами“. Можете също така винаги да проверявате адреса на връзката, за да потвърдите автентичността му, както и да превъртите надолу страницата, за да видите дали ще забележите дублиран резултат. В момента, ако видите втора връзка за същия сайт, тази обикновено е по-надеждна, тъй като рекламите се поставят точно в горната част на резултатите. И като последна защитна стъпка можете да инсталирате рекламен блокер на вашия браузър като uBlock Origin. Сайтовете, на които имате доверие и искате да поддържате, могат да бъдат добавени ръчно към одобрения списък на разширението (което позволява показването на реклами), докато всички останали (включително Google) ще бъдат проверени.

Нито една от тези предпазни мерки не е абсолютна сама по себе си, но когато всички те се комбинират, би трябвало да можете да избягвате повечето лоши връзки. И когато щракнете върху резултат от търсенето, не изтегляйте и не инсталирайте нищо, докато не разгледате добре страницата. Уверете се, че сканирате всички изтегляния с антивирусен софтуер.


Снимка: Unsplash

Виж още: Опасен малуер може да се промъкне от търсачката на Google във вашия Мас