Забравете за разговорите с ChatGPT музиката може да е следващата голяма новост при генерирането на съдържание с изкуствен интелект. Google наскоро публикува проучване за MusicLM: система, която създава музика във всеки жанр с текстово описание.

На теория това не е първият AI музикален генератор. Както отбелязва TechCrunch, проекти като AudioML на Google и Jukebox на OpenAI са се заели с темата. Въпреки това моделът на MusicLM и огромната база данни за обучение (280 000 часа музика) му помагат да произвежда музика с изненадващо разнообразие и дълбочина. Пробвайте и вие, може наистина да харесате резултата.

AI моделът може не само да комбинира жанрове и инструменти, но и да пише песни, използвайки абстрактни концепции, които обикновено са трудни за разбиране от компютрите. Ако искате хибрид от денс музика и регетон с „космическа, неземна“ мелодия, която предизвиква „усещане за чудо и страхопочитание“, MusicLM може да го направи. Технологията може дори да създава мелодии въз основа на тананикане, подсвиркване или описание на картина. Режимът на музикална история може да свърже няколко описания заедно, за да създаде DJ сет или саундтрак.

MusicLM има своите проблеми, както при много AI генератори. Някои композиции звучат странно, а вокалите са склонни да бъдат неразбираеми. И докато самите изпълнения са по-добри, отколкото бихте очаквали, те могат да се повтарят по начини, по които човешките творби не биха могли. Не очаквайте непременно парче в EDM стил или куплет-припев-стил модел на типична песен.

Освен това не планирайте да използвате технологията скоро. Както при другите генератори на AI на Google изследователите не пускат MusicLM на обществеността поради опасения за авторските права. Приблизително един процент от музиката, произведена по време на публикуването, е копирана директно от тренировъчните песни. Въпреки че въпросите относно лицензирането на AI музика не са решени, бяла книга от 2021 г. от Ерик Сънрей, който сега работи за Асоциацията на музикалните издатели, предполага, че има достатъчно „кохерентни“ следи от оригиналните звуци, че AI музиката може да наруши правата за възпроизвеждане. Може да се наложи да получите разрешение, за да пуснете песни, създадени от AI, подобно на музиканти, които разчитат на семпли.

Ясно е обаче, че AI вече има място в музиката. Изпълнители като Холи Херндън и Арка са използвали алгоритми за създаване на албуми и саундтраци към музеи. Те обаче са или съвместни (както при Херндън), или умишлено непредвидими (като при Арка). MusicLM може да не е готов за собствен концерт, но загатва за бъдеще, в което AI може да играе по-голяма роля в студиото.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нидерландец заплаши да публикува данните на цяла нация