Windows XP продължава да заема специално място в сърцата на компютърните ентусиасти. Въпреки че Microsoft прекратява поддръжката и изключва сървърите за активиране на Windows XP, потребителите, които искат да изживеят носталгията или да използват стар хардуер/софтуер, често се сблъскват с предизвикателства. Неотдавнашна публикация в блога на TinyApps обръща внимание на инструмент за офлайн активиране, който предоставя решение за активиране на Windows XP. Инструментът бе открит от потребителя на Reddit retroreviewyt.

Новопредставеният инструмент за офлайн активиране xp_activate32.exe предлага компактен изпълним пакет, проектиран като "програма за активиране на телефона" за Windows XP. Този инструмент позволява на потребителите да активират операционната система изцяло офлайн, като се елиминира необходимостта от свързване с потенциално рискови онлайн среди.

С размер на файла от само 18 KB Windows XP Activation: GAME OVER предоставя на майсторите удобно средство за активиране на техните системи Windows XP без връзка с интернет.

Тъй като Microsoft прекрати поддръжката и деактивира сървърите за активиране на Windows XP, опитите за активиране на операционната система онлайн крият значителни рискове. Инструментът за офлайн активиране осигурява по-голяма безопасност и защитава системите XP от потенциални недостатъци и уязвимости в остарялата операционна система.

Windows XP може да изложи системите на потенциални заплахи. В резултат на това много потребители предпочитат да поддържат своите инсталации на Windows XP офлайн, като ограничават използването им до софтуер и хардуер, които се намират в техните архиви. Основните онлайн продукти, като например сигурни браузъри и антивирусен софтуер, може да се окажат трудни за получаване за Windows XP, което допълнително подчертава важността на офлайн използването.

В миналото са били налични множество инструменти за генериране на ключове, които Windows XP би приел преди създаването на тази самостоятелна офлайн програма. Тези инструменти често бяха под формата на софтуерни хакове или помощни програми за декриптиране с груба сила.

От друга страна, някои потребители може да се заинтересуват от проучване на още по-стари операционни системи Windows извън Windows XP. Тези системи често изискват специфични серийни ключове за активиране, но техните по-опростени алгоритми могат да направят намирането на валидни ключове относително по-лесно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Сбогом, Cortana. Windows 11 получава нов AI асистент (ВИДЕО)