Китайският гигант Alibaba е сред най-големите конкуренти на Amazon в електронната търговия, но явно китайците искат да се конкурират с американската компания и в други сфери. Доказателство за това е днешният анонс на умния високоговорител Tmall Genie, който идва като пряк конкурент на Amazon Echo.

Вместо гласовия асистент Alexa, Tmall Genie разполага с AliGenie гласов асистент. До голяма степен той предлага същата функционалност като Echo, включително интелигентен контрол на дома, времето, новини, музика и широк спектър от други умения. Всички те могат да бъдат активирани с “вълшебните” думи Tmall Genie на мандарин. Както предполага наименованието, Tmall Genie ще ви даде възможност да поръчвате артикули от Tmall, сайта за пазаруване на Alibaba, чрез гласови команди. Наличен е voiceprint разпознаване, за да се гарантира, че само упълномощени потребители могат да правят поръчки.

От гледна точка на хардуер Tmall Genie изглежда подобен на Echo, но с малко по-нисък профил и светещ пръстен в долната част.

Tmall Genie стартира в ограничена бета на цена от 73.39 щатски долара, а първите устройства ще започнат да се доставят от 17 юли.