Изглежда Apple няма намерение да ни улеснява в разглобяването и отремонтирането на MacBook и iPhone устройствата, съобщава BuzzFeed News. Компанията е изпратила делегати, за да лобират срещу планиран законопроект в Небраска, който ще предостави на потребителите и сервизите достъп до услуги, ръководства, диагностично оборудване и резервни части.

Представителят на Apple, Стив Кестер е посъветвал сенатор Лидия Браш да даде отпор на предложения законопроект за "право на отремонтиране", предупреждавайки я, че предложението може да превърне Небраска в "Мека за лоши актьори.“ Според Кестер, законът представлява голяма заплаха за потребителите, тъй като, ако бъде приет, той ще предостави на хакерите достъп до хардуерното ниво на продуктите на компанията.

Apple предпочита нейните продукти да се ремонтират само от сертифицирани техници. Предложеното законодателство би могло да извади на бял свят индустриални тайни, което ще намали сигурността и безопасността на продуктите. На същото мнение е дори Samsung, която е върл конкурент на Apple.

Групи от технологичната индустрия, включително CompTIA, Consumer Technology Association и Information Technology Industry също са взели позиция срещу законопроекта. Интересното тук е, че тези групи представляват някои от водещите технологични компании като Microsoft, Google, Nintendo и Sony.

Наред с другите притеснения, противниците на закона твърдят, че той ще "компрометира интелектуална собственост" и ще усложни правилата за безопасност.

 

Тагове: