Министерството на правосъдието на САЩ публикува нови доказателства от текущия антитръстов процес срещу Google. Едно от тези доказателства е вътрешна презентация, прикрепена към имейл, изпратен от Еди Кю от Apple до Тим Кук през 2013 г., в който подробно се описва как компанията се конкурира с Google по отношение на защитата на личните данни. Най-големият акцент от този имейл е един слайд, в който се казва - "Android е огромно устройство за проследяване".

В друг слайд от презентацията на Apple се обяснява как нейният подход към защитата на личните данни е по-добър от този на Google. Компанията твърди, че комбинира данни от различни услуги само когато това осигурява по-добро потребителско преживяване, докато Google комбинира данни от всички услуги. Други примери включват начина, по който гласовото търсене на Google е обвързано с профила на потребителя в Google, докато данните на потребителя на Siri са свързани само с цифровия асистент.

Презентацията беше част от показанията на главния изпълнителен директор на Apple Еди Кю по време на антитръстовия процес срещу Google през септември. Министерството на правосъдието обвини Google в монополизиране на пазара на търсачки чрез сключване на ексклузивни сделки с производители на устройства, за да стане търсачка по подразбиране в техните продукти. По-рано бе съобщено, че Google може да плаща на Apple между 18 и 20 млрд. долара годишно, за да остане доминираща търсачка в iPhone.

През септември Кю беше разпитан от Министерството на правосъдието за споразумението за разпределение на приходите между Apple и Google. По-голямата част от показанията му в този ден бяха скрити в затворена съдебна зала. Това доказателство, показващо презентацията на Apple от 2013 г., беше част от тези показания и едва сега беше публикувано.

По ирония на съдбата, въпреки че Apple описва Android като устройство за масово проследяване, вътрешен имейл на Google от 2016 г. за сделката между Apple и Google показва как Apple е искала споделянето на данни с Google да бъде реципрочно. В имейла изпълнителният директор на Google отбелязва, че е казал на Apple, че Google не споделя информация за това, върху какво кликват потребителите в Google Search. Въпреки това отговорът на този имейл включва редактирано предложение за обмен на данни, което повдига въпроси за това какви потребителски данни Google може да споделя с Apple.

Снимка: Unsplash

Виж още: Някои от най-популярните уебсайтове имат сериозен недостатък в сигурността при логване