Според Джеф Пу, анализатор, който се занимава с веригата за доставки на Apple за базираната в Хонконг инвестиционна компания Haitong International Securities, Apple планира да започне да внедрява технологията за генеративен изкуствен интелект в iPhone и iPad най-рано в края на 2024 г.

В изследователска бележка Пу заяви, че проверките му по веригата за доставки показват, че Apple вероятно ще изгради няколкостотин сървъра с изкуствен интелект през следващата година. Той вярва, че Apple ще предложи комбинация от облачно базиран AI и така наречения edge AI, който включва повече обработка на данни в устройството. Той добави, че ще е необходимо търпение при внедряването на генеративния ИИ от Apple, тъй като компанията обмисля как да използва и обработва личните данни по начин, който съответства на ангажимента ѝ за защита на личните данни на клиентите.

Ако бъде спазен, срокът до края на 2024 г. би означавал, че Apple може да започне да внедрява функции на генеративен AI от iOS 18 и iPadOS 18, но предстои да видим как ще използва технологията. Миналия месец The Information съобщи, че Apple планира да включи големи езикови модели в Siri, за да позволи на потребителите да автоматизират сложни задачи - функция, която ще предполага по-дълбока интеграция с приложението Shortcuts. В доклада се казва, че тази функция се очаква да бъде пусната в софтуерна актуализация на iPhone през следващата година, така че тя може да бъде част от iOS 18.

През август анализаторът на веригата за доставки Минг-Чи Куо заяви, че усилията на Apple в областта на генеративния изкуствен интелект са "значително по-назад от тези на конкурентите", така че не е ясно дали срокът до края на 2024 г. е реалистичен. Възможно е технологията да не бъде готова преди 2025 г., та дори и след това.

Генериращият изкуствен интелект набра популярност миналата година, когато OpenAI пусна ChatGPT - чатбот, който може да отговаря на въпроси и други подсказки. Google и Microsoft пуснаха подобни чатботове по-рано тази година, като все повече компании се надпреварват да навлизат в това пространство. Чатботовете са обучени на големи езикови модели, което им позволява да отговарят като човек.

През юли Марк Гърман от Bloomberg заяви, че Apple вътрешно тества чатбот, подобен на ChatGPT, наречен Apple GPT, но според него компанията все още не е "разработила ясна стратегия" за пускане на генеративни инструменти за изкуствен интелект в публичното пространство.

Apple публично потвърди интереса си към генеративния ИИ и през последните месеци спомена технологията в обяви за работа, публикувани на уебсайта на компанията.

"Работим върху генеративния ИИ от години и сме направили много изследвания", заяви главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук в интервю за Forbes миналия месец. "И ще подходим към него наистина внимателно и ще го обмислим задълбочено, защото сме напълно наясно с недобрите приложения, които може да има, както и с проблемите, свързани с пристрастията, халюцинациите и т.н."

Снимка: Unsplash

Виж още: AI роди несъществуващо чудовище от свой кошмар